Kellonkäyttökulttuuri

Rannekellon käyttäminen

Suomen Kelloseppäliitto pyrkii kohottamaan suomalaisen kellokulttuurin tasoa.
Tässä hieman perustietoutta rannekellojen käyttämisestä.

Tiesitkö, että rannekello
25 %:sti toimii ajannäyttäjänä
25 %:sti on osa kantajansa pukeutumista
25 %:sti on osa kantajansa persoonaa
25 %:sti ilmaisee kantajansa tyylitajua?

Rannekello on lisäksi miehen koru.

Suomalainen kellokulttuuri on pahasti jäänyt 1970-luvun lopun tasolle. Vasta tuolloin jokaisella suomalaisella oli mahdollisuus hankkia itselleen oma rannekello. Tästä paikalleen jäämisestä kertoo yleisessä käytössä olevat kysymyksetkin: ”mikä kello sinulla on?” ja ”mikä olisi hyvä kello?”.

Ennen kuin voi vastata, tulee tarkentaa kysymystä ”kenelle ja mihin tarkoitukseen kello tulee?”.

Suomalaisilla on yleensä yksi alemman keskitason rannekello, jota käytetään tilanteesta ja tilaisuudesta riippumatta. Esim. Italiassa aikuisella ihmisellä on keskimäärin seitsemän rannekelloa eri tarkoitukseen. Muissa pohjoismaissakin on kahdesta kolmeen käytössä olevaa rannekelloa jokaista aikuista kohden. Muut Länsi-Euroopan maat sijoittuvat näiden väliin.

Ranteessaan olevan rannekellon lisäksi suomalaisilla on yksi tai kaksi samantyyppistä kelloa piirongin laatikossa, joko kunnossa, rikkinäisinä tai ”paristo loppu” -kelloina.

Tavatonta ei ole, että suomalainen silmäätekevä bongataan maailmalta kansainvälisestä kokouksesta halpa mainosmuovikello ranteessaan.
Kyseinen kello sopisi huomattavasti paremmin vapaa-aikaan, vaikkapa kesämökillä käytettäväksi.

Rannekellot jakaantuvat kolmeen kategoriaan:
1. vapaa-ajan kelloihin
2. työssä käytettäviin kelloihin
3. kelloihin, joita käytetään tumman puvun kanssa.

Jokaisessa kategoriassa on eri hintaluokan kelloja, joten jaottelu ei merkitse sitä, että jokaisen tulisi hankkia kalliita prestiisikelloja.

Vinkki 1: postimyynnistä ostetun alusvaatekerran kylkiäisenä tullut kello kuuluu vapaa-ajan kelloihin.

Vinkki 2: tumman puvun kanssa käytettäväksi tarkoitettua kelloa ei kannata käyttää vapaa-ajalla, sillä se yksinkertaisesti likaantuu ja naarmuuntuu.

Vinkki 3: vähänkään laadukkaampien kellojen pariston vaihto kannattaa teettää oikealla kellosepällä, jottei mm. kellon kansi vaurioidu ja siten kellon käyttöikä lyhene.

Mikä on Sinun kellonkäyttökulttuurisi taso?